Kurt erki aile bağlılık sadakat ruhsal güç sosyal değerleri ve zekayı temsil eder. Değişim dönemlerinde başarıya çabuk ulaşmayı Öğreten bir güç hayvandır. Amerikan yerlileri sezgileri güçlendirdiğine ve benliğinin derinliklerine ulaşmaya yardımcı olduğunu düşünürler.
Astrolojide kurt Sirius yıldızı ile ilişkilendirilir.
Kurtlar günde 90 km’ye ulaşan bir yolu kat edebilirler, sürüler halinde dolanırlar, dayanıklılık ve güç sembolüdürler. Bize gücü geliştirmeyi ve kullanmayı öğretmeye gelirler.
Kendini korumayı temsil ederler. Çok arkadaş canlısıdırlar. Eşlerini ömür boyu birliktelik için seçerler güçlü bir aile duygusuyla yavruların yetiştirilmesinde ortak sorumluluk alırlar. Her ne kadar sürü şeklinde yaşarlarsa da birey olarak her kurt gerçek anlamda özgür bir ruhtur. Saldırganlıklarından ziyade kavgadan kaçınma yollarını ve korkutma yollarını tercih ederler. Şiddet kullanmadan belayı savma özellikleri vardır.
Kurtlar kendilerini ifade için beden dilini aynı insanlar gibi kullanırlar. Kutların beden dili hareketlerine bir göz atarsanız kendinizi daha iyi ifade etmenin yöntemlerini oradan bulabilirsiniz.
Kurdun size göründüğü halde onu tek başına gezinirken mi yoksa sürüsü ile birlikte mi gördüğümüze bakarak o dönemde hayatınızı nasıl yaşamanızı önerdiğini görebilirsiniz. Kurt özgür ve yalnız bir şekilde keşifler yaptıktan sonra keşfettiklerini sürüsüne öğretmek üzere geri dönen kaşiftir. Yol göstericiliği öğrenme ve öğrendiklerini öğretme becerisi vardır. Bilginin paylaştıkça değerleneceğini, anlamlanacağını gösterir. Kurdun canlandığını hissettikçe insanların hayattaki eşsizliklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak bilgileri anlatma ve yazma ihtiyacımız da doğar.
Kurt bize kendi gücümüzü keşfetmemiz için öğretmenlik eder. Onun rehberliğinde güçlü bağlar kurar içgüdü ve sezgilerimize inanarak hayatın kontrolünü elimize alırız bunun için uyumu geliştirir. Ailemizin istekleri ve kendi ihtiyaçlarımız arasında denge kurabileceğimizi öğreniriz. Sadık olsak bile kendimizden ödün vermeyiz. Kendimizi tanımakta rehberimizdir.
Kurtta tembellik ve kolaya kaçma yoktur. Güçlü olanın değil deneyimli olanın başa geçmesi sistemi işler kurt ailelerinde.
Mitolojide Türkler için önemli bir semboldür Ergenekon destanında yenilgiye uğrayan Türkleri kurtarmak üzere Göktanrı kutsal bir kurt gönderir. Aynı şekilde Roma’nın kuruluş hikayesinde de yine bir kurt vardır. Bir dişi kurdun büyüttüğü ikiz bebekler. İskandinavlarda ise Odin yani Göktanrı bir kurt tarafından öldürülür, bunun üzerine Thor da kurdu öldürür. Biz masallarda kurdu hep kötü kalpli kurt olarak tanıdık. Oysa bu Avrupa menşei ile bize aktarılmış bir hikayedir. Ayrıca Amerika yerlileri içinde önemli bir sembolizmi olan kurt yine Amerikalılar tarafından bize kötü tanıtılmıştır çünkü kurtların yaşam alanı olan bölgeler istila edilmiş, bu sırada çok fazlası öldürülmüştür. Bu anlamda kurdu o hikayelerden kalma korkunçluğundan kurtarmakta elimizdedir.
Kurtlar, kendi aptallığımızı ve akıllılığımızı yüzümüze vurmada kendi insani yeterliliğimize ayna tutar. Yani sorunları uzaklaştırabilir veya onları pervasızca davet edebiliriz. O, biz görüntüyü yakalayana kadar aynayı amansızca karşımızda tutandır. İçine düşmüş olduğunuz bir tuzağı veya kendinizi aldatmanızı gösterir. En çok birbirimizle ilişki içindeyken kendimizi aldatırız.
Kurdun kendi düzenbazlığı kendisini kandırır. Çeşitli tradisyonlarda adı “kendini dolandıran usta” diye geçer. Kendi tuzağına kendisi düşer. Bir felaketten diğerine ilerlerken kusursuzluğu yakalamak için kendi kendini sabote eder. Zaman zaman kendini öyle ciddiye alır ki karşısındakini göremez. Kurt size göründüyse tüm benlik aynalarınız dağılabilir.
Siz, en yüce öğretmenin karşınıza çıkmasını istemedikçe kurt size gelmeyecektir. Kurt hepimizin içindeki öğretmeni ortaya çıkarmaya gelir. Kurt mürşittir.
Comments