top of page

YILAN ERKİ


Pekçok kültürde hayatın ve cinselliğin simgesidir. Yaşam gücü yani Kundalinin omurga üzerinden yukarıya doğru çıkan bir yılana betimlenmesi sözkonusudur. Yılanların deri değiştirmesi yaşamımız ilerlerken daha üst bir ruhsal enerjiye kavuştukça eski tarzlarımızı ve alışkanlıklarımızı da değiştirmemize çok uygun bir örnektir.

Yılan şifası’nın gücü yaratılış gücüdür çünkü içinde cinselliği psişik enerjiyi, simyayı, yeniden doğmayı ve güven yükselmesi ya da ölümsüzlüğü barındırır. Yaşam ölüm yeniden diriliş döngüsünün başkalaşımı yılanın deri değiştirmesi ile örneklendirir.

Daha sonraları Hermès olarak geri dönen ve simyanın öncüsü olan Atlantisli Thoth şifayı simgelemesi için bir kılıcın etrafına sarılı iki yılan sembolü kullanmıştır günümüzde hala şifanın sembolüdür. Ateş elementinin sembolize eder. Ateş enerjisi maddesel düzlemde tutku arzu üreme ve fiziksel canlılık yaratır. Duygusal düzlem de azim yaratılış kararlılık ve hayaller. Zihinsel düzende zeka güç karizma ve liderlik. Spiritüel düzleme ulaştığında bilgelik anlayış bütünlük ve yüce ruhla bağlantı.

Anadolu ve Mezopotamya efsanelerinde yılan kültü karşımıza Şahmeran, yılanların şahı olarak çıkar. Bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşayan Şahmeran ölümsüzlüğün sırrını taşımakta ve saklamaktadır. Şahmeran'la tanışan ilk insanın Lokman Hekim olduğu ve şifa veren otların neler olduğunu ona Şahmeran'ın anlattığı söylenmektedir.

Aztek, Toltek, Afrika mitleri, Antik Yunan'da Platon, Antik Mısır, Eski Ahit, Ortaçağ, Ökültizm ve Simya sembollerinden olan Ouroboros ise, kendi kuyruğunu ısıran bir yılan şeklinde resmedilen semboldür.

Kendini yaratmayı sembolize eden kuyruğunu yutmuş yılan, doğanın ebedi döngüsünü ifade etmektedir. Kendini gerçekleştirmenin sembolüdür.

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글


bottom of page